Kaksi syytä miksi renkaiden kunto kannattaa tarkistaa nyt!

Talvi ei ole vielä ohi, vaikka keväisiä tuulahduksia ja plusasteita aina välillä tuleekin. Ja ne parit plusasteet vasta laittavatkin autoilijat – sekä erityisesti renkaat – koetukselle!

Monet autoilijat välttävät uusien talvirenkaiden ostamista kevättalvella. “Talvihan on jo pian ohi. Ostetaan sitten uudet tuoreet renkaat ensi syksynä.”

Tälle logiikalle me tuumimme: “Ymmärrettävää, mutta ei kovin fiksua.”

Ai miksikö?

Lyhyt vastaus: loskan ja sohjon sekä välillä yllättävän mustan jään vuoksi.

Nyt kevättalvella talvirenkaat vasta laitetaankin koetukselle. Keli voi vaihdella paljon ja nollan ympärillä pyörivä lämpötila on itse asiassa paljon haastavampaa kuin kuiva pakkaskeli.

Haluamme antaa sinulle kaksi tärkeää vinkkiä autosi talvirenkaiden kunnon arviointiin. Sekä ohjeet sille, mitä kummassakin tapauksessa kannattaa tehdä.

Arvioi talvirenkaiden kulutuspinta ja nastojen kunto

Tiedätkö, kuinka paljon kulutuspintaa talvirenkaissa pitää lain mukaan olla? 

Oikea vastaus on 3 mm. Mutta pieni varoituksen sana tästä. Itse emme haluaisi lähteä sohjoisille teille talvirenkailla, joilla on enää 3 mm kulutuspintaa jäljellä. Silloin on turhan kova riski sille, että auto lähtee liirtoon yllättävän sohjopaikan tullessa.

Järkevä kulutuspinnan syvyys on minimissään 4-5 mm. Uusissa talvirenkaissa kulutuspintaa on noin 10 mm eli tämän pohjalta pystyt arvioimaan omien talvirenkaittesi elinkaarta.

Jos sinulla on nastarenkaat, muista tarkistaa myös se, että nastat ovat tallella. Jos nastoja on irronnut useampia, tämäkin voi aiheuttaa ylimääräistä riskiä niissä tilanteissa, joissa hyvä pito olisi kultaakin kalliimpaa.

Vinkki: Mikäli kulutuspinta on alle 5 mm tai nastoituksen kunto puutteellinen, nyt on oikein hyvä aika käydä talvirengaskaupoilla. Sesongin kannalta hiljaisena aikana et joudu kärsimään ruuhkista ja saatavuusongelmista ja voit jopa pystyä neuvottelemaan paremman hinnan kuin syksyn kuumana rengasvaihtokautena 🙂

Tarkkaile renkaiden kulumisen tasaisuutta

Toinen tärkeä asia renkaiden kunnon arvioinnissa on niiden kulumisen tasaisuus. Jos joku rengas on kulunut muita enemmän tai renkaan toinen reuna on kuluneempi kuin toinen, silloin kannattaa heti mennä teettämään yksi toimenpide.

Ai mikäkö?

Nelipyöräsuuntaus eli pyörien ohjauskulmien säätö. Siinä auton kaikkien pyörien aurauskulmat ja kallistumat mitataan ja tavoitteena on säätää ne niin, että auto kulkee optimaalisesti suorassa.

Jos pyörän ohjauskulmat eivät ole suorassa, tämä aiheuttaa kulutuspinnan epätasaista kulumista. Pahimmassa tapauksessa renkaat voivat kulua käyttökelvottomaksi reilusti normaalia nopeammin eli lompakkoon tulee tästä iso lovi nykyisillä renkaiden hinnoilla!

Ja lisäksi auton ohjattavuus ei ole välttämättä optimaalinen, mikä voi tietyissä tilanteissa aiheuttaa turvallisuusriskin.

Muista siis katsoa renkaiden kulutuspinnan syvyyttä tarkastaessasi myös kulumisen tasaisuus. Ja mikäli huomaat epätasaisuutta, käy mahdollisimman pikaisesti nelipyöräsuuntauksessa missä tahansa toimipisteessämme!

Vinkki: Auton kuntotarkastuksen yhteydessä tarkistamme myös renkaiden kunnon. Mikäli huomaamme renkaiden kulutuspinnan olevan huono tai näemme selvästi epätasaista kulumista, kerromme siitä sinulle. Nyt on siis hyvä hetki tulla käymään kanta-asiakkaan ilmaisessa kuntotarkastuksessa ellet ole tätä etuasi vielä hyödyntänyt!

Pikainen yhteenveto

Talvirenkaiden kannattaa olla hyvässä kunnossa varsinkin nyt kevättä kohti mentäessä. Huonoilla talvirenkailla ei kannata yrittää sinnitellä enää kauden loppuun asti. Turvallisuus ennen kaikkea, tämä on meidän pitkän autoalan kokemuksemme mukaan enemmän kuin fiksu periaate!

Renkaiden kuntoa voit seurata kulutuspinnan syvyyden avulla (talvirenkaissa minimissään 3 mm, mielellään vähintään 5 mm) sekä kulumisen tasaisuutta seuraamalla. Jos kuluminen ei ole tasaista, käy mahdollisimman pikaisesti nelipyöräsuuntauksessa.

Kanta-asiakkaan ilmaisessa kuntotarkastuksessa saat renkaiden kunnon lisäksi tietoa autosi tämänhetkisestä kunnosta laajemminkin. Näin pystyt varautumaan tuleviin huoltokustannuksiin niin, etteivät ne pääse sinua yllättämään puskista. 

Voit varata ajan kuntotarkastukseen toimipisteidemme sivuilta löytyvien yhteystietojen avulla. Muistathan varauksen yhteydessä mainita, että olet tulossa kanta-asiakkaan ilmaiseen kuntotarkastukseen.

Oletko vielä kanta-asiakas? Jos et voit käydä liittymässä kanta-asiakkaaksi täältä!

Turvallisia ajokilometrejä sinulle näin kevättalven keleilläkin toivottelevat

Antti, Tatu, Joonas, Tomi ja Pietu

Tutustu kanta-asiakkuuden huippuetuihin!